bloggkommentatorerna

Störigt
Nu ska jag egentligen skriva en annan grej, men jag blev påmind om en sak när jag såg Fars dag-inlägget nedan. 

Nämligen att många människor säger Farsta om Fars dag. På Nyhetsmorgon gör de det varje år, och nu idag så hörde jag att Hanapee gjorde det i podden. Farsta är ju en ort?! Säger de Morsta också, om Mors dag? 

Ja, det var dagens uppflammande ilskeutbrott. Jag återkommer. 

//Mia
#1 - Anonym

Oerhört provocerande när alla särskrivare på facebook plötsligt börjar skriva ihop farsdag. Varför? Varför?

#2 - Haha

Det är väl lite samma som att folk säger "månda, tista, onsta, torsta, freda, lörda, sönda". Att G faller bort, lite franskt sådär, om man vill glamourisera. ;)

Uttalar det nog personligen typ "Fars daaa", när jag pratar om fenomenet, likaså säger jag "Mors daaa", kan inte för mitt liv minnas om jag ringer och säger "grattis på farsda/morsta/fars daaa/mors daaa" eller om jag artikulerar ordentligt? Ska tänka på det nästa år!

Skulle i vart fall aldrig skriva något annat än "Fars dag/Mors dag". :)

Svar: Ah, ja ja, det kan vara att man tar över betoningen och uttalet från torsdag. Torsta säger man ju. Men jag tycker att det är mycket mer rimligt att betona så som du gör, dvs "fars daaa", med betoning på både "fars" och "dag".//Mia
bloggkommentatorerna

#3 - Caroline

Dialektalt. Vet inte om det är typiskt norrländskt, men de flesta i Sundsvall säger så!

#4 - Anonym

Sundsvallare här! Farsta och Morsta jajjemen och inget att bli upprörd över - dialekter är också en del av svenska språket så ta det piano.

#5 - Marias bokhylla

Jag är från Jämtland och vi säger farsta och morsta.
Hade inte ens nån aning att det fanns något som hette Farsta förrän jag var ganska gammal och flyttade neråt i landet. Så jag kan tänka mig att det är dialektalt.

#6 - Anonym

Västernorrlänning här och vi säger också ”farsta och morsta” så ja det är dialektalt.
Vi skippar ofta sista bokstaven. Hur säger ni i Göteborg tex middag? Här säger vi midda.
Haha har bekanta i Sthlm som inte fattat när jag pratat om bron. Att jag ska ut och sopa bron. ”Eh, har du nån bro i närheten eller”.