bloggkommentatorerna

När "vad blev det för något?" är den dummaste frågan som kan ställas
När vi ändå pratar om Kitty Jutbrings bebis så kan jag säga att jag sedan nedkomsten varit inne och läst under Kittys inlägg på Instagram, då och då, för att se när den första frågan om vilket kön bebisen har kom. 

Det tog fem inlägg, vad jag kan se. Det är ändå länge! För tio år sedan så hade det varit första frågan under första inlägget, om det mot förmodan inte redovisats i bildtexten. 

Men den här gången tog det alltså fem dagar och fem inlägg innan den första oinsatta, alternativt första retstickan, ställde frågan som numera är en brandfackla och ett big no no på alla feministiska mammors sociala medier: "blev det en pojke eller en flicka?" Svaret är naturligtvis att det blev en BEBIS och vad spelar det för roll vad bebisen har för kön?????

Svaret på vad det spelar för roll för en utomstående är såklart: "ingen alls", men grejen är att det mesta med kändisars barn är helt verkningslöst för följarna. Man kan fråga hur stor bebisen var vid födseln, och om förlossningen var långdragen, men det spelar ju ingen som helst roll, för den som frågar. "Vad ska den heta?" Vad spelar det för roll?

Vad spelar det för roll att undvika att köna barnet den första tiden? Oftast kommer det fram inom några veckor. Namnet brukar avslöja det, annars är det svårt att undvika könade pronomen någon längre tid (om man inte konsekvent gör det annars, men det gör typ ingen, i alla fall ingen kändis jag kommer på). Och om barnets kön ändå kommer ut under dess uppväxt så har det ingen betydelse att mammans följare på sociala medier inte visste om den var en tös eller gosse de första veckorna. Nu får Kitty självklart göra som hon vill, jag vet inte ens om hon har någon avsikt med det hela. Tycker bara att det är jättefånigt att vara en sån som rycker ut och idiotförklarar främlingar som frågar "vad blev det för något?" genom att svara "en bebis". Wow! Du har läst 30 poäng genusvetenskap alternativt en feministisk blogg och tycker nu att de allra minsta frågorna är en viktig del i att krossa patriarkatet. Kämpa!

//Mia
#1 - Znark

Håller såååå med! Fattar inte den fåniga grejen. Barnet ska väl få välja kön själv. Suck. Tycker inte att man ska tvinga barn tex "du är pojke så du får bara leka med bilar" men det måste väl finnas nån balans mellan könlös och stetiotyp?

#2 - wigwag

Klart barnet ska könas efter sitt juridiska kön. Det är oftast rätt och barnets könsidentitet blir stärkt. Men ju mindre "killigt" småkillar beter sig och mindre "tjejigt" småtjejer beter sig desto försiktigare och mindre tonvikt vid kön och könsnormativt beteende bör föräldrar bli och lägga i sin relation till sitt barn. Tycker jag. Fast om bebisen har oklar biologisk könsindikator bör ingen social köning ske alls. Då är det faktiskt så att bäbisen själv, med tiden, kommer välja socialt kön eller inget kön alls Den övergripande feministiska målsättningen är att alla individer ska ges optimala förutsättningar finna harmoni och balans mellan socialt skapat kön och sin biologiska inneboende könsidentitet.

#3 - Åsa Aabakken

Ja jag håller med tycker att det gått för långt i vissa lägen, låt folk fråga utan att hoppa på dem. Herregud vad är det med folk!

#4 - Agnes

Eftersom att vissa barn föds med obestämt kön så tycker i alla fall jag det är vettigt att vi gått bort från normen att ange könet precis när barnet fötts. Kan minska pressen och obehaget för familjen i de fall när könsidentiteten kan bestämmas först flera veckor senare efter diverse medicinska utredningar.

#5 - Tove

jag tycket snarare att det är lite kul hur mycket många provoceras helt galet av att könet inte meddelas omedelbart, och sunt att de får stå ut med det. Inte på kittys instagram då, men ofta annars. Tex med Underbaraclara, som enligt egen utsago bara inte tänkt på att skriva ut könet isf vid första barnet. . Andra bloggare skrev om hur löjligt det var och massa människor blev upprörda i kommentarerna... (har sett folk som kalla Kitty löjlig också fast inte på hennes egen sida) Vilken annan egenskap hos barn kräver folk att få veta? Det skulle väl int e vara kontroversiellt om man t ex inte skrev ut barnens namn (som en del inte gör) ålder eller vikt?när barnet är alldeles nyfött har jag verkligen full förståelse för om man vill berätta hur lite som helst i sina sociala kanaler, man kan ju känna sig väldigt avståndstagande mot omvärlden generellt. Och Underbaraclara t ex är ju privat av sig annars, har väl t ex inte berättat vilken vecka hon är i nu osv så det borde inte vara en sån överraskning att hon inte berättar allt om en nyfödd bebis.. Man kan ju fundera på varför det är värsta politiska ställningstagandet att begränsa informationen man vill dela med sig av till hela omvärlden när man är nyförlöst och känslig och i en bebisbubbla?

När man är gravid frågar ju alla om man kollat vad de blir för något, och jag upplever att de flesta tycker den informationen är mycket viktigt, går inte att jämföra med vikt eller namn.

men visst jag håller med om att det känns rätt tandlöst att i ett forum för likasinnade hoppa på en person som frågar vad det blev för kön, lite att sparka in öppna dörrar.

Svar: Men det är också åtta år sedan Underbara Claras första barn föddes. Jag skriver i inlägget att utvecklingen har gått snabbt de senaste åren. På feministiska plattformar är det numera kutym att inte fråga om kön.
Utvecklingen i övrigt är väl snarare tvärtom? Nästan alla tar reda på kön redan under graviditeten numera. Så var det inte för 15 år sedan.

//Mia
bloggkommentatorerna

#6 - Anonym

Fast Kitty har väl redan skrivit innan att de väntade en till Snipp-bebis? Tror de hade kollat upp ☺️

#7 - sonja

haha

#8 - Jenny

Oj, visste inte att man inte fick fråga om en ny bebis blev en pojke eller flicka. Jag har frågat alla mina gravida vänner dem frågan och har själv fått den utan att ha reflekterat över att det är en kränkande fråga. Det är så himla svårt att veta nu förtiden vad man får säga och inte, jag hänger inte med längre! Har ju verkligen aldrig menat något illa med mina frågor, bara velat visa på intresse.. och mitt i all glädje är det en fråga som bara "poppar ut".

Svar: Alla jag känner i verkligheten frågar typ samma frågor: "gick det bra?" "blev det en pojke eller flicka?" "vad vägde hen?" "tog det lång tid?" "behövde du sy?" "får ni sova på nätterna?" (Angående den sista frågan var det ett tag stora diskussioner på internet om att man inte fick säga "är hen snäll?" (i betydelse lugn, tillfreds) för det antydde att en nyfödd bebis kunde vara elak. Vet inte om den diskussionen fick något genomslag och konklusion.)
Det brukar lösa sig när man pratar med folk, de brukar fatta att man inte vill något illa. Därför är det extra roligt att det finns nätpoliser som läxar upp människor som ställer för tillfället omoderna frågor.

//Mia
bloggkommentatorerna

#9 - Anonym

Om inte könet spelar nån roll ska man ju självklart inte tvingas sägs det. Men jag antar att Kitty, och de som säger att det är fel att fråga om kön, inte heller bryr om utseende. Så varför visa bilder på barnen överhuvudtaget? Kan man inte bara skriva om hen. Så slipper varken utseende och könstillhörighet exponeras.