bloggkommentatorerna

Psykos
En till graviditet som har varat länge är Jonna Lundells. Nu har Jonna drabbats av en psykos. Jocke skriver om det på sin Insta  Jag tycker så synd om henne. 

Jag fattar inte hur de klarar av att vara så öppna med sitt liv. Hade min sambo lagt upp det där när jag var gravid och i psykos så hade jag känt mig mer än kränkt. Men de har väl andra spelregler. Allt för underhållningen. Det är ju det som betalar för allt. 

Vad tänker ni?

//Anna-Maria


Här avslöjas könet så fort det går: 

(null)

#1 - Uscha :(

Stackars henne! Gud så obehagligt, ja även för alla andra inblandade och närstående också förstås!

Undra hur vanligt sådant är? Aldrig hört om det förut.

Känner inte till detta par särskilt väl, men har för mig att mannen är en fd. missbrukare? Rätta mig om jag har fel, och om hon också är det, kan det ha något med ett tidigare drogmissbruk som påverkat hjärnan att göra? Eller sker detta ofta hos "vanliga" kvinnor? (Dvs. kvinnor utan drogproblematik i bakgrunden)

#2 - Jojo

Svar till nr 1: Förlossningspsykos har inget med missbruk att göra, det kan drabba vem som helst. Sedan pratas det säkert alldeles för lite om det, precis som när det gäller annan psykisk ohälsa.

Jag har kanske inte haft så mycket till övers för J&J tidigare, men tycker så oerhört synd om dem. Vilket jäkla skitsätt att tvingas börja sitt föräldraskap på det här viset.

#3 - Diana

Man kommer inte in på sidan längre verkar det som, så kanske någon mer som reagerat på det ni skriver. Jag vet inte vad det handlar om men de är ju inte som alla andra, så kanske är det okej för henne, tror inte att han lägger ut saker som hon inte är överens om..

#4 - Sonja

Jag får ont i magen av gränslösheten. Och det här gäller verkligen inte bara Jocke och Jonna, utan också Therese Lindgren till exempel. Jag älskar hennes kanal och brukar kolla den med min dotter, hon är hänsynsfull och klok och agerar som en förebild, men hon lägger ibland ut saker som är så intima att jag inte klarar av att se det. Eller som när hon hade en sändning där hon sände 24 timmar i streck ifrån sitt hem. Det är inte sunt! Jag uppskattar deras uppriktighet och förstår att det är svårt att veta var gränsen ska dras. Men att bjuda in fans så som de gör ... alltså det får mig att tänka på den där scenen i mcgyver när det blir översvämning av myror som helt slukar en man.

#5 - C

Ibland agerade man man väl tyvärr rätt förr i världen.

#6 - Kiara

Hmm. Jag arbetar inom psykiatrin. Vissa patienter som tvångsvårdas får även indragen rätt att använda mobil/dator själv, då de riskerar att lägga ut känsliga uppgifter som de sedan djupt ångrar... Kom att tänka på det bara. Tycker otroligt synd om både Jonna och Jocke, jag hoppas hon fort tillfrisknar! Undra vilken hjälp hon får? Visst är hon långt gången? Hoppas de kan sätta igång henne eller ge kejsarsnitt, det kanske gör detta sjukdomstillstånd lite kortare.

#7 - Eas

Tycker inte de delar med sig av sitt liv på ett olämpligt sätt.
Snarare är det väl inte många idag på sociala medier som delar med sig av riktiga livet utan allt är bara en konstlad fasad.

#8 - Lex

Varför är det gränslöst och tabu att prata om tillstånd som kan drabba en? Att prata om känslor? Vi är alla människor. Vi borde inte moralisera på det viset. Det är modigt av dem att berätta.

#9 - F

Problemet är väl inte att dela med sig av sin psykiska ohälsa utan att dela med sig av NÅGON ANNANS psykiska ohälsa när den personen inte är i stånd att själv avgöra om den vill det eller ej? Att detta ens är en diskussion är för mig förbluffande. Det är Jonnas sak att själv berätta när och OM hon vill det. Alla andra utnyttjar hennes utsatthet

#10 - C

Någon här som kan svara; många verkar tro att psykosen ska gå över så fort hon fött barnet?

Men är det inte snarare så att psykosen blivit triggad av att graviditeten men det finns väl inga garantier för att den skulle försvinna med att hon föder barnet?

En psykos kan väl både gå över fort eller vara kvar länge? Eller är det skillnad på så kallad ”graviditetspsykos” och ”vanlig” psykos?

#11 - Nettan

#10
Jag var tvungen att googla igår när jag läste detta och det jag fick fram är att förlossningspsykos alltid uppträder efter att barnet har fötts. Och att det krävs hjälp för att komma över den. Säger inte att Jonna inte drabbats, bara att det är ovanligt före.

#12 - josephiinee.blogg.se

Jag tycker det är bra att de är öppna med det, oavsett avsikter. Det pratas för lite om det negativa som kan ske i samband med graviditet och förlossning. T.ex. komplikationer, förlossningsdepression, hur det kan vara efter eller under en graviditet osv. Det är inte alltid en dans på rosor. Hoppas verkligen att hon får stöd och hjälp som hon behöver :)

#13 - ab

#10 C
Sker väl inte med en gång men kan hoppas att det vänder när det blir mindre påfrestning på kroppen, bl.a. när hon kan hitta ett bättre läge att sova och till följd av amningsnedläggning.