bloggkommentatorerna

RMS Mänskligheten
Igår var jag på Titanic-utställningen i Göteborg. Gå på den om ni har möjlighet. Man får följa historien i en kronologisk ordning där de byggt upp allt, med bilder, montrar med fynd, från idén fram till att de hittade skeppet på botten av Atlanten 1985. 

Eftersom Titanic är en av mina favoritfilmer och jag har använt händelsen i min undervisning så kunde jag en hel del om det innan. Därför var det i och för sig extra intressant att se alla fynd från skeppet. Men det är inte historien att skeppet sjönk, natten mellan den 14-15 april 1912, som är det mest intressanta. Det som är intressant är tidsdokumentet. Det här var precis innan krigen, framtidstron var stark, kapitalismen i sin linda. Saker var på gång. Folk var på tårna och ingen tänkte på miljön. 
När båten byggdes sparades det inte på något. Det slog mig att Titanic var ett magnifikt skepp. Även med våra mått mätt. Det var kvalitet. Ingen plast utan allt var gjort av gediget material. Det fick mig att vilja släppa en bomb över Gekås och all skit vi producerar. Vad har vi gjort?! Vi måste göra något åt vår situation. Det kan inte fortgå. Jag läste den här krönikan av Jonatan Unges mamma, Cecilia Hagen, och jag förstår nu varför jag älskar Jonatan. Jag älskar hans mamma och barn ärver mammans intelligens. Hon har skrivit om människors flygvanor och jag håller med om allt till sista punkt. Sluta upp med att se flygandet som en mänsklig rättighet! 

Men vad har det här med Titanic att göra? Jo. Jag skulle inte bara säga att Titanics historia är osänkbar, som den sista meningen löd i audioguiden. 

Titanic är en symbol för världen idag. Hela mänskligheten åker just nu båt och det är kväll den 14april. Kommer vi att hinna styra undan för isberget? Eller kommer RMS Mänskligheten sjunka och vi med den. 

//Anna-Maria

(null)

#1 - Anonym

Högmod går före fall...

Och högmod har mänskligheten gott om.

#2 - wigwag

Fast nu var det väl ändå kapitalismen som byggde båten. Eller trodde du det var snälla människor med altruistiska motiv.? Titanic skulle gå med vinst med rekordfart och det gällde att imponera på överklassen direkt på jungfruresan varför onödig hög fart hölls och risker togs. För övrigt är dagens kapitalism 1000 ggr bättre och mer human än den tidens cyniska rovkapitalism som bl.a Karl Marx reagera på. Lär du dina elever såna kända fakta?

#3 - A-M

#2 Den här bloggen har inget med min undervisning att göra. Det här är inte min lärarroll. Att du inte fattar det gör att jag inte kan ta det du kommenterar på allvar. Du har inte förstått innebörden i min text heller. Suck!

#4 - wigwag

Du skriver att det intressanta med Titanic är tidsdokumentet där kapitalismen är i sin linda. Bl.a. Samt att du använt händelsen i din undervisning. Jag säger att kapitalismen knappast var i sin linda utan i full otyglad blom. Till skillnad mot nu med alla regleringar. Läs lite proletärhistoria och bilda dig vad gäller kapitalism förr och nu. Att du är lärare är ju bara skrämmande tycker jag.. Lär du dina elever argumentera som du just gjorde. "Du fattar inte..suck!" Vad är det du vill säga då med inlägget? Mer än spy ut illa dold samtidskritik. Inget var bättre förr. Varken båtbyggandet eller nåt annat. För övrigt är det vulgärpropaganda påstå att mänskligheten går mot undergång. Kommande eventuella klimatförändringar handlar inte om det.

#5 - A-M

#4 Okej. Jag är värdelös. Du är bäst. Hejdå.

#6 - Maria

Håller med om att flyga inte är en mänklig rättighet. Förstår inte att man måste flyga hela tiden. 3 ggr om året borde vara max o inom Sverige alltid tåg.

#7 - Harmagedon

Tyvärr så funkar det inte att vi flyger ens tre gånger om året (med dagens teknik) om vi vill ha planeten kvar.

#8 - Anonym

Bästa inlägget på länge. Tack!

#9 - Lina

Jag tycker också Cecilia Hagens krönika var väldigt bra! Jag förstår inte hur människor bara kan leva på som om inget är på gång att hända? Är alla så oinsatta, ellerbryr man sig inte elker är det ren och skär egoism vi skådar?

#10 - Maria

Undrar också. Läser man tidningar osv kan man ju inte var ovetande om flygets konsekvenser. Författare CL hann knappast hem från Spanien förrän hon flög till Italien.

#11 - Gg

#10 hahahaha.

#12 - Less

Sjukt att leva 2018 och längta tillbaks till en tid då vi seglade flera dagar över havet för att nå ett annat land. Så besviken på framtiden, trodde vi skulle ha flygande miljösmarta bilar vid det här laget.
Prova förresten att leva på skuldsanering i fyra år, känn hur livskvalitén plötsligt handlar om att upptäcka hur grym man blivit på huvudräkning i affären och att pengarna räcker precis för att slippa våndas vid kassan. Flygresor, I should be so lucky.

#13 - Emilia

#12

Får man fråga hur du hamnat i den situationen? Skuldsanering låter skittufft. :( Hoppas allt löser sig för dig ❤️

#14 - Linn

Spontant så känns väl skuldsanering som en situation man själv har satt sig i, i 99% av fallen? Bilda mig gärna om jag har fel!

#15 - L

#13 o 14: Det kan vara pga sjukskrivningar, dåliga bostadsaffärer, för mycket konsumtion, psykisk ohälsa. I Sverige 2018 kan du dessutom bli utförsäkrad trots en rödgrön regering. I mitt fall en spelmissbrukande sambo (numera spelfri efter behandling) och en rädsla för att hamna hos KF, dyra skitkrediter för att klara räkningarna.
Det kommer ordna sig, men jag lovar att jag kommer unna mig en flygresa för mig och min familj när det är över, utan att ha dåligt samvete.

#16 - L

Och #13: tack ❤️

#17 - Anna-Lena

Åh vad kul! Har sett reklamen och planerar att gå. Såg en liknande utställning i USA för några år sedan, med artifakter från skeppet. Så spännande, tror inte det är samma men det gör liksom inget. (Haha, skall tilläggas att min (då) 4åring råkade se slutet av ”Titanic” och var helt förstörd i veckor över att Jack dog. Så fort han såg ett skepp började han gråta och prata om ”Jack”. Kände mig som världens värsta mamma...).

#18 - Nina

Att ta för många selfies - en psykisk störning benämnd ” selfitis”, säger forskare enligt artikel i Expressen.
Denna konsumtionshets står en upp i halsen. Matbloggar som tidigare hade många följare tack vare sina recept och ett och annat reklaminslag kring matprodukter ,syns numera i stort sett varje inlägg med en selfie på ny outfit som vi lockas att köpa. Mer och mer ”köp!” Självklart ska inte bloggare arbeta gratis men lite måttlighet vore önskvärt.

#19 - anonym

Cecilia Hagen är flygrädd, vilket förstås gör det lättare för henne att avstå., men det är ju klart att allt flygande inte är bra. https://www.expressen.se/allt-om-resor/cecilia-hagen-jag-flyger-inte-jag-aker-tag/

#20 - Anna

Är titanic din favoritfilm!? 😂