bloggkommentatorerna

Kissies tysta migrän med aura
Det här migränliknande tillståndet som Kissie beskriver får väldigt sällan uppmärksamhet. Hon visste själv inte var det var, och fick en del skrämmande svar när hon skrev om det. 

Jag tänker att jag kan belysa det lite, för jag har själv drabbats av det där tillståndet några gånger, senast för två veckor sedan. Det handlar om att få synbortfall, och/eller flimmer i synfältet under några minuter till någon timme. Sedan går det över och efterlämnar ibland en svag huvudvärk eller bara en trötthetskänsla. 

När jag googlade på det för några år sedan så beskrevs det som "tyst migrän med aura". Jag hittar inte den länken nu, men auran handlar alltså om synbortfallet och tyst innebär att anfallet inte kulminerar i huvudvärk, vilket man annars förknippar med migrän. Ögonmigrän ser jag att andra kallar det.

Nu hittar jag som sagt inte länken, och jag tycker att det är synd att det finns så lite info. Jag hade blivit livrädd om jag läst Kissies kommentarsfält utan mer kunskap. 

Det går över inom ett par timmar. Man får vara tacksam att man slipper huvudvärken. En gång kräktes jag av auran, men huvudvärken blir ändå inte lika stark som vid vanlig migrän. 

//Mia 
#1 - Cornelia

Får "vanlig" migrän då och då, ofta blir synen påverkad samtidigt men inte alltid. För ett tag sedan satt jag i soffan och märkte att synen förändrades, tänkte att nu är migränen på väg så jag skyndade mig att ta migräntabletter och gick och la mig. Vaknade utan huvudvärk och tänkte att jag "klarade" mig men tror såhär i efterhand att det var ett tyst anfall. Så jäkla läskigt, hade jag inte fått klassisk migrän först och vant mig vid det så hade jag ju blivit livrädd om synen helt plötsligt förändrades. Så ja, lite mer info hade nog inte skadat

#2 - Anonym

Jag har haft det i några år, börjar med att man blir bländad. Får en svart fläck i synfältet och sen vidgas den tills man inte ser nått i princip... brukar ha runt 15 min till man blir ”blind”.. inte jättetrevligt men är glad över att slippa huvudvärken.

Svar: Jag har också detta precis som Mia. Har misstänkt att det delvis börjar när jag blir bländad. Skönt att höra fler som har samma sak. //A-M
bloggkommentatorerna

#3 - Ann

Jag har haft migrän några gånger per år sen jag var tonåring. Har alltid synbortfall och pixlig syn innan migräne , sen kommer världens huvudvärk. Ju snabbare jag tar alvedon ju mindre huvudvärk. Men jag måste alltid ligga still i ett mörkt rum några timmar efteråt. Trodde att det var så för alla som hade migrän, fram tills nu ;)

#4 - Cecilia

Jag får också ögonmigrän ibland. Började när mina järnvärden var låga. Kan också inträffa när jag är extra trött och stressad. Och så förstås när jag har varit i någon affär med starka spotlights riktade rakt ner på folk. Det blir stora sicksackformade, lysande bågar och om jag då försöker läsa en text "försvinner" en del bokstäver. Brukar vara cirka 20-30 minuter.

Nu vet jag ju vad det är, men första gången det dök upp undrade man ju... Min mamma hade vanlig migrän, men det har jag inte ärvt, som tur är.

#5 - Petra

Jag drabbas också av ögonmigrän och mår riktigt dåligt när synen kommer tillbaka, inte så där jättehemskt huvudvärk utan mer som bortdomnad i huvudet och illamående. I mitt fall är det riktigt kraftiga dofter som framkallar det, som nylagd asfalt, oljedoft från oljehamnen och starka parfymer. På senare år har jag också drabbats av hormonhuvudvärk, det ter sig som vanlig migrän och dyker upp vid ägglossning och mensen och är så jävla jobbig.

#6 - Ulrika

Viktigt att tänka på om man har migrän med aura (inklusive tyst migrän med aura) är att man då inte ska ha preventivmedel med östrogen - alltså kombinerade p-piller, p-plåster, p-ring med mera. Det finns en ökad risk för stroke då. Migrän utan aura är det okej att ha och stå på sådana p-medel. Och det gäller alltså inte att p-pillren skulle öka migränen i sig utan att det blir en riskökning så även om man inte har migrän oftare med p-medel gäller det. Viktigt att veta!

#7 - Johanna

Jag har samma sak och har haft sen tonåren. Minns första gången, trodde att jag höll på att förlora synen!

Mina anfall kommer några gånger per år och håller i sig max 40-60 min. Nu är jag så van att jag kan jobba på som vanligt, fast med lite svajig syn. Får en svag huvudvärk eller trötthetskänsla efteråt. Vanlig migrän har jag oftare, och den är svårare att bli av med.

#8 - Hanna

Detta är ett tillstånd jag befinner mig i väldigt ofta. Fruktansvärt obehagligt och ibland på gränsen till olidligt. Men smärttröskeln, den bara stiger i och med allt vad heter migrän. Idag rycker jag mest på axlarna av dessa anfall. Tragiskt ändå. Men jäklar vad stark man är trots allt!

#9 - Anna Carin

Petra - exakt så har jag också. Illamående och huvudvärk och hjärnan liksom pausar. Overklighetslänslor och extremt stressande och svårt att förklara. Om jag tar i eller utsätter mig för någon kollegas parfym eller tittar in i/ mot en spotlight så kan det eskalera till blixtrande smärta och kräkningar.
Svinjobbigt. Från ägglossning och framåt. Har sökt läkarhjälp då det bara blivit värre och ska nu testa medel mot illamående.
Finns åxå antidepp man kan ta men den( Premalex) ger illamående så det vete 17 om jag pallar med ärligt talat.

Bra att detta lyfts.
Har åxå aura men bara ngn gång per år.

#10 - Sandra

Jag får ögonmigrän några gånger per år. För mig börjar det också med att det känns som att jag blir bländad. Sedan kommer synbortfall och blixtrar som håller i sig i ca 1h. Efteråt känner jag mig svag och trött i kroppen resten av dagen.

#11 - Sara

Tack för att ni skriver om detta, inser nu att det är exakt det här jag varit med om några gånger senaste året. 😱

#12 - Hanna Karlsson

Usch det låter obehagligt. Är väldigt glad över att jag inte har migrän.

#13 - Johanna

Petra och Anna Carin - jag får också migrän när mensen börjar närma sig, ca en vecka innan den dyker upp. och så håller den i sig fram till mensens början, och ibland några dagar in på den eller hela perioden. Hemskt. En gång var jag sängliggande i två veckor och kunde inte arbeta.

#14 - Karin

Jag har också det, sjukt jobbigt med flimret men det gör ju inte ont och går över.

#15 - Bella

Jag har så rätt ofta i perioder, både domnar bort i kroppsdelar och får dålig syn/synfenomen. Väldigt obehagligt men bättre än vanlig migrän eftersom det gör så ont. Betablockerare ska hjälpa mot tyst migrän också enligt den läkare jag träffat (det hjälper mot vanligt migrän) men jag har inte vågat börja äta tabletterna så jag kan inte säga om det hjälper😛

#16 - Anna

Har också det. Börjar oftast med domningar i fingrar, läppar eller näsa(!). Och sedan synbortfall och flimmer. Efteråt känner jag mig typ bakis, ibland även dan efter. För mig hjälper det om jag är noga med rutiner, så fort jag är för stressad och/eller slarvar med vatten, mat eller träning så får jag ett anfall. Så tråkigt men sköter jag mig så går det år mellan anfallen.

#17 - Erica

Har också migrän med aura. Ibland är den tyst och jag får bara aura-symptomen, ibland kommer huvudvärken efteråt. Jag har haft detta sen jag var liten (8 år när första anfallet kom). Jag får synrubbningar, domningar (i händer och läppar), talbortfall (kan inte få ihop en mening, bara svamlar när jag försöker säga något), och blir extremt förvirrad och känner mig "borta" i huvudet. Symptomen liknar väldigt mycket de man får vid en stroke, extremt obehagligt. Ännu värre känns det eftersom att jag inte kan prata ordentligt när jag får ett anfall och därför inte kan förklara för folk i min omgivning vad som händer. Tack och lov blir anfallen mer och mer sällan, numera max någon gång per år.

#18 - Malin

Åh hej alla migränkompisar!
Får som några av er, känselbortfall, problem med talet osv. Hemskt! Haft migrän sedan jag var liten och migrän med aura/tyst migrän i tio år.

#19 - Anonym

Jag har migrän med aura och har haft sen jag gick i mellanstadiet. På ett sätt känns det bra att man blir varnad innan huvudvärken kommer eftersom man hinner ta medicin som kan lindra den men jag tycker fortfarande, efter alla dessa år, att det är läskigt med synbortfallet/blixtrarna. Det känns också ibland dumt att plötsligt få migrän, som om huvudvärken helt plötsligt kom, när det i själva verket är att jag upptäcker synbortfallet, det kan vara att jag tittar på min hand och bara ser 4 av mina fingrar eller att jag ser mig själv i spegeln och bara ser ena halvan av mitt ansikte. Märkligt är det ju, att kroppen spelar sig själv sådana spratt under en kort stund, det sitter ofta i cirka 30 minuter för mig innan det försvinner och huvudvärken tar vid. Har inte kunnat lista ut när jag drabbas egentligen för det har vid tillfällen tagit ett år utan anfall och ibland flera gånger i månaden... Jag hade inga anfall under hela min graviditet och till min son var 1,5. DET var härligt!

Jaha, där fick du en liten sjukdomshistoria från mig :)