bloggkommentatorerna

Nyårslöften har blivit mål
Förr i tiden kunde ett nyårslöfte vara att sluta röka eller att gå ner i vikt. Idag är sånt petitesser. Man skriver inte gå ner i vikt utan bli hälsosammare, börja träna, bli vegan. Det som var löften förr är sånt som man gör i en handvändning idag. Inte ens skriver om. Vad är att sluta röka i förhållande till de mål som sätts idag liksom? Ingenting. 

Gårdagens nyårslöften har blivit till långa målbrev uppdelat i karriär och personliga mål. Galet är det! Jag sitter och läser blogg upp och blogg ner och förundras över hur detta går till? Vad är det för supermänniskor folk har blivit? Hur har de tid med något annat än sig själva om de kan formulera ett nyårslöfte på tre sidor om just bara det som rör dem personligen? 

Det känns så tomt. 

Märkligt också med nystarter på grund av ett påhittat datum. Så mycket ångest i det. Ska man ändra något så kan man göra det närsomhelst. 

//Anna-Maria#1 - Anonym

Jag håller med så mycket! Jag får megaångest av detta! Snabbast till graven vinner, typ... Mitt mål är att börja med tandtråd 😂

#2 - Susanna

Jag håller verkligen med!! Och alla månniskor som analyserar året som gått, in i detalj! Och vad som ska göras annorlunda/ bättre nästa år. Hur orkar man? Jag minns ju knappt vad jag gjorde förrförra veckan 🤪

#3 - Grit

I många år var mitt löfte/mål att börja träna. Det hände aldrig men en höst för några år sedan började jag träna regelbundet mest för att orka med mig själv och mina tankar. Jag tror att man slutar röka, börjar tränar, äta hälsosammare etc när man är redo för det. Det har ingenting med nyår att göra.

#4 - JUNITJEJ

Vad är det för skillnad mellan nyårslöften och ml? Jag tycker att det är i princip samma sak.

#5 - wigwag

Är man karaktärslös när man bryter nyårslöften eller naiv när man formulera dom? Lite av båda tycker jag. Varför ger man överhuvudtaget löften till sig själv? Löften ger jag till andra och aldrig sådana jag riskerar att inte kunna hålla. Typ gifta sig tex. För det man känner för dagen, i nuet, tex även nåt så starkt som kärlek, är så oändligt futtigt och svagt jämfört med den långa tidens malande. Men jag tror ändå det är lättare hålla löften till nån man bryr sig om än till sig själv. Så istället för nyårslöften till sig själv borde det bli tradition att fråga någon nära sig om vilken förändring hen helst skulle se ske i ens liv och sen lova detta som nyårslöfte. Men det måste vara något man vet man klarar och som man vill själv.

#6 - wigwag

Förresten. Alla ni som gett er själva löftet att börja träna tex. Men som efter nån vecka känner att ni inte orkar hålla på med skiten längre trots gymkort, all utrustning och kläder ni köpt på er, trots all pepp och långvariga förberedelser. Känn inte att ni misslyckats med ert nyårslöfte. För ni har ju börjat! Eller hur?

#7 - Hanna Karlsson

Jag tycker inte att det är något fel i att sätta mål/nyårslöften. De mål som jag har läst är inga mål som stressar mig. Särskilt inte Bellas som är så långt från min verklighet som man kan komma.

#8 - S

Tycker jul och nyårshelgen är ett bra tillfälle att fundera över året som gått och vilken riktning jag vill ha för nästa år. Tänker gärna på saker jag vill göra. Sätter inga mål om vad jag inte ska göra. Jag har svårt för att sätta rn massa höga mål, som Isabella, då jag hela tiden försöker eftersträva en balans - visst har jag drömmar och mål men om det kostar för mycket, t.ex. på min hälsa eller tid med mina barn, då spelar det ingen roll, då får det vänta eller ta längre tid. När jag mår bra är jag mycket mer benägen att fatta rätt beslut, och det kan vara både att spendera hela kvällen i soffan eller sitta uppe och jobba färdigt till midnatt, kompassen i mig väljer det som är bäst för stunden och i framtiden. Int en mållösts jag till varje pris vill pricka av.

Men den del av stressen i nyårsmål är väl att allt allt verkar ligga på oss själva. Ofta är det bara mer mer mer, men sällan tankar om var den tiden och energin ska tas från, inget ska minskas, allt ska bara ökas och förbättras tills ja vaddå, man når fullständig perfektion? En del ovanor är väl just ovanor, men ofta finns det ju en orsak till att vi t.ex. inte tränat 5 dagar i veckan under året som gått, och det r väl någonstans där man får börja titta om det ska bli en bestående förändring. Och som någon skrev ovanför, ibland kanske tiden inte är rätt för oss, vi kan ju faktiskt inte kontrollera allt i våra liv.

#9 - Anonym

Tycker nyår är ett ypperligt tillfälle stanna upp och reflektera över året som gått och det år man har framför sig. Varför bara lalla på som man alltid gjort, i synnerhet om man inte är helt nöjd med sitt liv? Vet inte varför folk blir provocerade av löften/mål. Själv slutade jag röka och började träna förra året. Iår ska jag ta tag i vikten och min ekonomi. Det var mina mål för iår också men det gick åt skogen. Nu får jag analysera varför, och ändra på mitt upplägg.

#10 - Anonym

Och utöver ner i vikt har jag också andra mål. Ut äta mer med min son, våga göra mer saker själv, t ex gå på konsert. Lever man i småbarnssnurren finns kanske inte tid för reflektion men det finns ju ett liv utanför den också.