Festkläder för barn – hur tänka?

Har ditt barn blivit bjuden på en tillställning? Kanske är det en födelsedagsfest som en kompis har bjudit in till eller så är det en större fest som hela familjen ska gå på tillsammans. Det kan t.ex. vara ett bröllop eller en släkting som fyller jämt. Naturligtvis kan det även vara barnet själv som ska firas, t.ex. i samband med studenten, skolavslutning eller födelsedag.

Att gå på fest är för de flesta en mycket rolig och spännande upplevelse, men det är inte alltid lätt att veta vilka kläder man ska ha på sig. Detta är ett återkommande problem hos både vuxna och barn. Som vuxen kanske du har större valmöjligheter och en garderob som är mer flexibel. Många barn har trots allt främst kläder som är anpassade för bekvämlighet och lek, vilket inte alltid passar sig på finare fest. Ska ditt barn på fest har vi tagit fram de bästa tipsen om hur du ska tänka för att klädseln ska bli rätt.

Tips – Välj rätt festkläder för barn

Det finns vissa skillnader i att välja festkläder för barn och att välja festkläder för vuxna eller ungdomar. Barn rör sig nämligen på ett helt annat sätt och behöver således kläder som är mer flexibla. Det, i sin tur, behöver inte innebära att barnet ska ha samma kläder på festen som på förskolan eller skolan.

1. Du kommer långt med en fin skjorta

Skjortor för barn är ett bra val för fest och tillställningar. Idag kan du hitta skjortor för små och stora barn i alla åldrar och för alla olika tillfällen. Skjortor för barn kan enkelt kombineras med ett par finare byxor, men passar också bra med jeans eller shorts.

2. Välj bort ljusa plagg

Även om det kan vara riktigt fint och ljuvligt med en vit sommarklänning eller en ljusblå skjorta är risken stor att den kommer smutsas ner väldigt fort. Försök därför att välja bort ljusa färger eller ta med dig extra ombyte om olyckan skulle vara framme. På så sätt slipper barnet ha smutsiga kläder när det är dags att fotograferas.

3. Bekvämlighet är ett måste

Vi anser att barn ska kunna vara barn i alla situationer och därför bör festkläderna även vara bekväma att bära. Barn behöver ytterst sällan följa klädkoder, men bör ha kläder som är hela, rena och lite finare än de barnet bär till vardags. Det behöver inte betyda att de ska vara obekväma. Satsa på sköna kläder som barnet kan röra sig i.