Kan ett nöje vara skadligt?

Att ha nöjen och hobbies är inte fel. Man kan glädjas åt något och spendera tid med en aktivitet. Men det finns faktiskt en del risker med nöjen. I vissa fall är det när nöjena går utom kontroll, och i andra fall kan det vara tal om riskfyllda aktiviteter.

När nöjet blir ett beroende

När man gillar att göra en sak kan det hända att man utför en aktivitet oftare. Men det kan i längden leda till att man utvecklar ett beroende. Om man finner nöje i att handla kan det utvecklas till ett köpberoende där man handlar bara för att känna lycka. Det kan vara skadligt i längden, både för psyket och för ekonomin. Men det finns hjälp att få och man bör inte skämmas för att kontakta vården.

Farliga nöjen

Andra nöjen kan vara skadliga bara för att själva aktiviteten är riskfylld. Ett exempel på ett sådant nöje är till exempel bungy jump. Även parkour på höga byggnader kan vara farligt, och det finns risk att man skadar sig. Ett nöje kan alltså vara skadligt både fysiskt och psykiskt, men saker som bungy jump med mera ska vara säkra att utföra så länge man utför aktiviteten hos erfarna företag.