Begravningsfest – att fira livet

Begravningar är traditionellt sett förknippade med sorg och en tung atmosfär. Men måste det vara så? Nu vill allt fler ha en personlig begravning där de anhöriga kan fira livet och den person som levt, och tillsammans återuppleva minnen till bra musik, god mat och dryck.

Hos Lova begravning kan du få stöd med att boka kapell eller kyrka, sätta ut dödsannons och välja blommor. När du anlitar hjälp utifrån med begravningen får du mer tid att sörja och att skapa en fest som är värdig den du hållit kär. Du kan snabbt få hjälp av en representant från Lova begravning som kommer ut till begravningen och finns på plats för att hantera det praktiska.

Boka en lämplig lokal

En begravningsfest behöver inte hållas i närheten av kyrkan, som ett kapell eller en annan byggnad på kyrkogården. Det går lika bra att först hålla begravningen och därefter resa till en festlokal, där en fest kan hållas till personens ära. Du kan behöva hitta en festlokal som rymmer alla anhöriga på ett säkert och bekvämt sätt, och som har plats för bord och stolar samt allt annat ni behöver till festen. Kanske ni vill ha ett dansgolv där ni spelar den avlidnes favoritlåtar, eller en stor bioduk där ni visar en film som beskriver personens liv? Lokalen kan ha olika restriktioner kopplade till sig, så det är bra att först se över dessa så att ni inte använder lokalen på ett felaktigt sätt.

Bestäm allt i förväg

Med hjälp av Vita Arkivet går det att skriva in olika önskemål kring hur begravningen ska hållas. Detta kan göras via Lova begravning, som gärna assisterar i uppgiften. Här finns möjligheten att i förväg lägga till personliga hälsningar till alla anhöriga, vilket många unga vuxna tycker är viktigt när det gäller deras egen begravning. Då begravningen ska vara en sista hyllning till personer som lämnat jordelivet brukar yngre människor resonera att den bör vara festlig, personlig och glädjefylld. De unga vill ha god mat, musik och positiv stämning för att fira ett vackert liv på jorden, och att livet nu kommer att fortsätta levas av alla vänner och familjemedlemmar. Den kyrkliga ceremonin kan vara högstämd, men festen efter ska ha en helt annan och mer uppsluppen stämning. Begravningsanordnare som Lova begravning menar att den här sortens önskemål inte är så vanliga, men det finns en möjlighet att det kommer bli mycket mer vanligt förekommande när människor förstår att detta går att genomföra.

Begravningsfest med roast

Filmstjärnan Bill Murray har planer på att ordna sin begravningsfest medan han fortfarande är i livet, som hans karaktär gjorde i filmen ”Get Low”. Han menar att då är det möjligt att höra alla minnen andra har om honom själv, och tror det skulle vara roligt att ordna detta i form av en roast. När den delen är överstökad vill han att festen ska hållas.