Klädkod till olika fester

De flesta älskar att gå på fest, inte minst på grund av möjligheten att få klä upp sig. På vissa fester hålls det klädkod vilket betyder att män och kvinnor ska klä sig på ett visst sätt. Olika fester kräver olika typer av klädkoder och här ska vi ta upp några av dem.

Klädkod till bröllop

Kavaj, frack och smoking är de klädkoder som oftast är kopplade till olika bröllop. För kvinnor är motsvarigheten cocktailklänning eller byxdress, långklänning (aftonklänning) eller smokingklänning. Om det bara står sommarfin för bröllop så räcker det med en fin klänning såsom du tycker känns rätt, men kom inte i aftonklänning eller balklänning – då blir det för uppklätt. Du ska dock undvika att klä dig i rött, svart eller vitt om du är kvinna. Svart anses för sorgligt för dagen, vitt är att konkurrera med bruden och rött sägs vara för sexigt. Ta gärna på dig en mönstrad klänning eller byxdress om koden är sommarfin.

När det gäller skor så är högklackat alltid en hit. Sandaler eller pumps. Undvik stövlar. På NA–KD hittar du skor för dam i alla typer av utföranden och till olika priser för alla fester och tillställningar, så även bröllop. Skor för dam är ganska enkelt att hitta, speciellt när det gäller för fest. Tänk på att gärna använda enfärgade skor till en mönstrad outfit och kanske mönstrade eller flerfärgade skor till en enfärgad outfit. Var observant på klackhöjden när du köper skor för dam, du kanske ska dansa halva natten och då kan du få ont i fötterna.

Hur fixar man valfri klädsel?

För en del fester och tillställningar kan det stå ”valfri klädsel” på inbjudan. Detta är ofta väldigt krångligt eller väldigt lätt att välja kläder till. De som inte bryr sig kan komma i jeans och t-shirt medan de som gillar att klä upp sig kommer i snygg klänning och kostym.

Trots att det står valfri klädsel finns det dock en viss kod du ändå bör följa och det är att undvika att komma i träningskläder, mjukisdress eller arbetskläder. Snygga till dig åtminstone en del; du ska ju ändå på fest. Valfri klädsel kan vara alltifrån ett enkelt bröllop till en nyårsfest.

Hur klä sig på begravningar?

En begravning kan inte direkt räknas som en fest om man säger så. Trots det så kan det ändå hållas en enklare middag eller fika efteråt. Klä dig för en begravning på ett sätt som visar respekt och vördnad för den avlidne. Svart går alltid hem, men vissa vill att man helst ska komma i vitare klädsel för att undvika att det blir för sorgligt. Klä dig korrekt, inte sexigt med korta kjolar eller linnen. Undvik alltför höga klackar på skor för dam.