Snus vanligare än rökning på fester

Tiden då alla samlades i köket på hemmafesten för att kedjeröka under fläkten börjar sakta försvinna. Ungdomar idag väljer i allt större utsträckning zyn snus och andra sorters nikotinpåsar framför cigaretter. Frågan många ställer sig är ju förstås om detta är en positiv utveckling eller om ett beroende bara ersatts med ett annat?

Är snus bättre än ciggaretter?

Både vanligt snus och de nya tobaksfria nikotinpåsarna är på många sätt att föredra framför cigaretter. När det gäller snus så är märken som Zyn snus, Volt och Velo några av de mest populära och har snabbt blivit storsäljare på marknaden. Genom en kraftig marknadsföring framförallt i sociala medier blev det vita snuset en häftig accessoar och ett nyttigt och hälsosamt alternativ till rökning.

Fördelarna med snus istället för cigaretter är många. Ur ett hälsoperspektiv är snus som Zyn självklart bättre då de inte innehåller cancerframkallande ämnen och inte är farligt att andas in. Dessutom luktar cigaretter enligt de flesta väldigt illa och lukten fastnar i både håret och kläder under en lång tid. Detta slipper man helt med snus och är en stor anledning till att många föredrar zyn snus istället.

Sammanfattning över varför många väljer snus framför cigaretter:

  • Av hälsoskäl, snus innehåller inte samma giftiga ämnen som cigaretter
  • Det är mer socialt accepterat att snusa än att röka
  • Snus påverkar inte halsen och lungorna
  • Snus från zyn och liknande märken finns i många olika och goda smaker
  • Snus är bättre för munhälsan än vad cigaretter är
  • Som snusare kan man ta en snus överallt istället för att behöva gå ut eller leta upp särskilda områden för att få i sig sitt nikotin

Från espresso till tropiska frukter

Om du någon gång har köpt zyn snus eller andra nikotinpåsar har du säkert märkt att det finns en hel uppsjö av olika spännande smaker. Oavsett om du föredrar lakrits, citrus eller varför inte en strawberry daiquiri så finns det något för dig. Espresso och bellini är ytterligare några goda drycker som fått ge smak till snus. Det går alltså att blanda och kombinera sina köp för att ständigt utforska nya smaker och variera smaken på det dagliga intaget av nikotin. Jämfört med cigaretter och vanligt snus så är smakutbudet enormt vilket också tros vara en anledning till att det blivit så populärt.

Sluta röka med nikotinpåsar

Många väljer zyn snus när de försöker sluta röka. Detta tros vara en av anledningarna till att cigarettbrukandet faktiskt minskar i Sverige just nu vilket ligger helt i linje med regeringens sluta röka-plan och lagändringar. När rökförbudet blev bredare i landet behövdes ett bättre alternativ för de som vill trappa ner men inte sluta helt med nikotin. Zyn snus blev en av lösningarna och idag har många gått över helt från att röka till att snusa istället.